Сајам образовања „5ком у 5 код Змаја“

Наш Марко поново у акцији. 🙂
У наставку следи његов извештај са нашег традиционалног Сајма образовања.

У Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Каменици, 17. маја 2019. године одржан је 7. Сајам образовања под називом „5ком у 5 код Змаја“. Како је крај школске године близу, овај сајам је за циљ имао промоцију средњих школа, како би се приближиле својим будућим ђацима.

Презентације средњих школа на овом Сајму, нису биле упућене само ученицима осмих разреда наше школе, него и осталим ученицима виших разреда, на пример седмих разреда, који имају још годину дана времена да се одлуче коју ће школу уписати после основне, па чак и шестим разредима да помогне, на неки начин, у одабиру правог усмерења. На овом сајму учествовало је 11 средњих школа и то:

1. Гимназија „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада
2. Гимназија „Светозар Марковић“ из Новог Сада
3. Медицинска школа „Доситеј Обрадовић“ из Новог Сада
4. Средња машинска школа из Новог Сада
5. Средња стручна медицинска школа „7. април“ из Новог Сада
6. Средња школа „Свети Никола“ из Новог Сада
7. Елитна приватна економска школа и гимназија из Новог Сада
8. Спортска академија Меридиана и Е-гимназија из Новог Сада
9. Средња школа „МЦ Вижн“ из Новог Сада
10. Средња медицинска школа „Хипократ“ из Новог Сада и 
11. Средња стручна школа „Борислав Михајловић Михиз“ из Ирига.

Средње школе су презентовале свој рад, услове за упис, као и смерове које свака од школа има.

Познато је да Гимназија „Јован Јовановић Змај“ има природно -математички смер, дуги низ година има и двојезичне смерове са предавањима на енглеском, француском, немачком и руском језику, а први пут од ове школске године отвара се и биолошко – хемијски смер за ученике са посебним способностима за биологију и хемију.

Средња машинска школа презентовала је занимања за стручна оспособљавања у трајању од три године – аутомеханичар, инсталатер, бравар, аутолимар, а такође и занимања у трајању од четири године – техничар за компјутерско управљање, машински техничар моторних возила, машински техничар за компјутерско конструисање, као и техничар за роботику.

Сви будући доктори, први корак ка свом циљу могу да направе у средњој медицинској школи „Доситеј Обрадовић“. Смерови за ову средњу школу су медицинска сестра – техничар, физиотерапеутски техничар, стоматолошка сестра, педијатријска сестра, лабораторијски техничар и многи други.

За ученике који се још нису определили за жељени правац, нити за професију у којој би градили своју каријеру, у понуди је гимназија општег типа средње школе „МЦ Вижн“. Равномерно учење како природних, тако и друштвених наука у наставном плану гимназије, омогућава наставак образовања на било ком факултету. Поред општег смера, у овој школи постоји и економски смер, где припадају профили – правни техничар, пословни администратор, финансијски администратор, службеник у банкарству, затим смер трговине, угоститељства и туризма – кувар, кулинарски техничар, краће речено, средња школа „МЦ Вижн“ на много начина излази у сусрет потребама ученика, како са образовањем, тако и са организовањем наставног плана.

Такође, веома интересантан је и план образовања Е-гимназије општег смера, са акцентом на информатичким и савременим технологијама у образовању, а за ученике који се активно баве спортом, рад Спортске академије Меридијана је организован према спортским обавезама ученика уз изборне предмете из области спорта.

Елитна приватна економска школа је место где се ученици оспособљавају за најтраженија и најплаћенија радна места, ИТ сектор. Будући програмери као и електротехничари информационих технологија, могу да се упишу управо у ову школу.

Оно што је издвојило наш Сајам образовања, по мом мишљењу је школа „Борислав Михајловић Михиз“ из Ирига. Једина школа у Војводини која нуди образовни профил виноградар – винар. У срцу Фрушке горе, вековима познате по виноградима и добром вину, школа оспособљава ђаке за квалитетно бављење винарством и пружа им довољно знања за наставак студија на пољопривредном или технолошком факултету. Поред виноградара – винара, у овој школи постоји и смер кулинарски техничар.

Пред нама, ђацима, је још неко време размишљања, након тога, оно што одаберемо да учимо у средњој школи, креира нам блиску будућност, а вероватно и ону мало даљу. Поучни су овакви догађаји јер отварају видике и помажу у одабиру онога што волимо и чиме желимо да се бавимо.

Припремио Марко Шкрбић VI3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

23 − 19 =